Skip to main content
Press Release

GE's Haliade-X 12 MW, de krachtigste offshore windturbine ter wereld, produceert zijn eerste kWh

November 07, 2019
  • GE Renewable Energy op weg voor het verkrijgen van het Typecertificaat in 2020
  • De Haliade-X technologie werd reeds geselecteerd als de favoriete windturbine voor het 120MW Skip Jack en 1'100MW Ocean Wind project in de Verenigde Staten en het 3'600MW offshore windmolenpark Doggersbank in het Verenigd Koninkrijk

Rotterdam, 7 november 2019 – GE Renewable Energy maakte vandaag bekend dat  GE's Haliade-X 12 MW wind turbine, het eerste prototype van de krachtigste offshore windturbine ter wereld geïnstalleerd op Rotterdam-Maasvlakte 2, met succes de eerste kWh heeft geproduceerd. Het team begint nu met de demonstratie fase, waarin GE verschillende metingen zal verrichten om in 2020 het Typecertificaat te verkrijgen voor de Haliade-X.

John Lavelle, CEO van Offshore Wind bij GE Renewable Energy: "Deze eerste kWh is een cruciale prestatie voor ons hele team, en brengt onze visie en al het harde werk dat we erin hebben gestoken tot werkelijkheid. Innovatie maakt deel uit van het DNA van GE en dat wordt perfect geïllustreerd door de succesvolle inbedrijfname van 's werelds eerste 12 MW windturbine. Er zijn meer dan 500 GE-vrouwen en -mannen betrokken bij dit grote succes, die anderhalf jaar hebben gewerkt om dit mogelijk te maken. Ik maak ook van deze gelegenheid gebruik om al onze partners en leveranciers te bedanken voor hun inzet en ondersteuning."

De succesvolle afronding van dit project was te danken aan de steun en inzet van verschillende entiteiten, zoals de stad Rotterdam, de haven van Rotterdam, TNO-ECN, TKI Wind op ZEE, RVO, Franse investeringssecretaris (SGPI) en het Franse Agentschap voor milieu- en energiebeheer (ADEME).

GE Renewable Energy werd onlangs geselecteerd als de windturbineleverancier voor het 120MW Skip Jack en 1'100MW Ocean Wind project in de Verenigde Staten en het 3'600MW offshore windmolenpark Dogger Bank in het Verenigd Koninkrijk. De serieproductie van de Haliade-X 12 MW zal in de tweede helft van 2021 van start gaan.

Naast dit prototype wordt er momenteel een tweede Haliade-X 12 MW gondel geassembleerd in Saint-Nazaire, die binnenkort naar de testlocatie van ORE Catapult in het Verenigd Koninkrijk wordt verscheept. Deze zal daar een programma doorlopen waarin de  operationele omstandigheden gesimuleerd zullen worden, om de tijd te verkorten die nodig is om de prestaties en betrouwbaarheid van de machine te bevestigen. In augustus laatsleden werd er  een 107 meter lang rotorblad verscheept naar de site van ORE Catapult voor een uitgebreide reeks van geavanceerde statische en vermoeiingstests, om aan te tonen dat het rotorblad bestand is tegen extreme windomstandigheden en te bevestigen dat  het rotorblad klaar is voor jarenlang gebruik op zee.

Het  prototype van de  Haliade-X 12 MW, die op de 2de Maasvlakte  is geïnstalleerd biedt de mogelijkheid om de toegang tijdens de testfase te vereenvoudigen en maakt deel uit van een investering van meerdere miljoenen dollar die zal bijdragen aan het verlagen van de elektricteitskosten van offshore wind  en daarmee van offshore windenergie een concurrerendere bron van hernieuwbare energie te maken. Een enkele Haliade-X 12 MW turbine kan jaarlijks tot 67 GWh* bruto aan energie produceren en zo voldoende schone energie leveren om 16.000* Europese huishoudens van stroom te voorzien. Hiermee wordt maximaal 42.000 ton CO2 bespaart, wat overeenkomt met de uitstoot van 9.000 voertuigen** in één jaar.

* Bruto rendement onder de windomstandigheden van een standaard Duits Noordzeegebied.

** Volgens de EPA-berekening van equivalente hoeveelheden broeikasgas

###

Over GE Renewable Energy
GE Renewable Energy is een innoverend bedrijf met een bedrijfskapitaal van 10 miljard dollar, een innovatieve instelling en ondernemersmentaliteit. Het heeft een van de meest uitgebreide portfolio's van energieproducten en digitale diensten in de sector van de hernieuwbare energie. Met gebruikmaking van technologieën voor onshore en offshore windenergie, rotorbladen, waterkracht en van innovatieve technologieën zoals hybride systemen en geconcentreerde zonne-energie heeft GE Renewable Energy wereldwijd een capaciteit van meer dan 400+ gigawatt geïnstalleerd met het oog op een beter functionerende en schonere wereld. GE Renewable Energy telt meer dan 22.000 werknemers in meer dan 80 landen en ontwikkelt nieuwe manieren om energie te leveren aan de grootste economieën en de meest afgelegen gebieden in de wereld.

www.ge.com/renewableenergy, www.linkedin.com/company/gerenewableenergy, www.twitter.com/GErenewables

For media inquiries, please contact:

Santiago Chacon
Offshore Wind, Communications Leader
GE Renewable Energy
+33 7 79 46 93 46
[email protected]

business unit
tags