Skip to main content
Press Release

GE câștigă licitația pentru cel mai mare proiect sud-european din domeniul gazelor naturale din ultimii cinci ani

June 27, 2017
  • Centrala termoelectrică de la Iernut va funcționa pe baza portofoliului extins de produse GE Power: patru turbine cu gaze de tipul 6F.03, patru cazane recuperatoare generatoare de abur și două turbine cu abur 
  • Noua tehnologie a turbinelor cu gaze GE va crește eficiența centralei cu până la 18%
 

BUCUREȘTI, ROMÂNIA - 27 iunie 2017: GE (NYSE: GE) a câștigat licitația organizată de consorțiul Duro Felguera (DF Energy) - Romelectro pentru furnizarea tehnologiei de bază a noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat gaze / abur pe care Romgaz o va construi la Iernut. Cu o capacitate de producție estimată la 430 MW, proiectul de la Iernut este cel mai mare de acest tip din Europa de Sud-Est din ultimii cinci ani. Datorită tehnologiei GE, centrala poate genera suficientă energie pentru a acoperi consumul mediu a un milion de locuințe din țară. Pentru România, proiectul reprezintă cea mai mare investiție publică în energie convențională din ultimii 20 de ani, cu un total din partea Romgaz de 268 milioane de euro. 

Noua centrală termoelectrică cu ciclu combinat gaze / abur va fi construită în cadrul actualei centrale termoelectrice pe gaz. Centrala va include patru turbine cu gaze GE de tip 6F.03, patru cazane recuperatoare generatoare de abur (HRSG) și două turbine cu abur - parte din portofoliul extins GE, dezvoltat în urma achiziției fostei companii Alstom Power. Se estimează că tehnologia GE va crește eficiența brută a centralei până la 56,42% - o creștere de 18% - și va reduce emisiile de CO2 cu 38% față de nivelul actual. Lucrările vor începe în cursul anului 2017, urmând ca noua centrală să o înlocuiască pe cea existentă după finalizare, în 2019. 

„DF Energy este încântat să execute primul său proiect major din Europa de Est pentru Romgaz, în consorțiu cu Romelectro și în colaborare cu partenerul nostru tradițional, GE. Acest proiect confirmă atenția sporită pe care DF Energy o acordă excelenței în livrarea proiectelor, întărită de expertiza valoroasă a Romelectro, precum și de experiența și reputația GE în regiune”, a declarat Javier Garcia Laza, vice-președinte executiv DF Energy.

„Rezultatul proiectului va fi una dintre cele mai mari și mai puternice centrale termoelectrice cu ciclu combinat din Europa de Sud-Est, care va schimba livrarea de energie din România”, a spus Joe Mastrangelo, președinte și CEO al diviziei Gas Power din cadrul GE Power. „Prin portofoliul extins de produse și servicii, oferim soluții complete și posibilitatea de a maximiza eficiența și siguranța centralelor. Mai mult, sprijinim producătorii de energie să îndeplinească standardele de reducere a emisiilor și să poată reduce costurile.”

„Suntem mândri să facem parte, alături de partenerii noștri, din acest proiect important de investiții, vital pentru siguranța și echilibrarea sistemului energetic național. Proiectul este unul de referință pentru GE, unic în regiune, mai ales prin dimensiuni și gama completă de echipamente instalate”, a spus Cristian Colțeanu, Președinte & CEO General Electric România, Bulgaria și Republica Moldova.

Tehnologia GE va ajuta rețeaua de electricitate din România din mai multe puncte de vedere. Pe lângă timpul de pornire redus, de sub 15 minute, centrala electrică va aduce rețelei un plus de stabilitate prin oferirea unor rezerve de energie mai rapide și mai accesibile. Datorită poziției strategice a centralei termoelectrice de la Iernut - în apropierea liniilor de înaltă tensiune care leagă zonele geografice ale României -furnizorii de energie vor putea reacționa prompt la fluctuațiile cererii de energie din rețea și minimiza pierderile din distribuție și transport.

Anul acesta, GE sărbătorește peste trei decenii de activitate în România. Istoria companiei a început în 1984, când GE a furnizat unități de turbo-generatoare pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă. Astăzi, toate diviziile GE sunt prezente pe piața locală și aproape 1.000 de angajați deservesc clienții din țară și din străinătate.

Despre GE 

GE (NYSE: GE) este o companie globală care transformă sectorul industrial prin intermediul dispozitivelor și soluțiilor software inteligente, receptive și predictibile. GE este organizată în jurul unui schimb global de cunoaștere, „magazinul GE”, prin care fiecare business împărtășește și accesează aceleași tehnologii, piețe, structuri și cunoștințe. Fiecare invenție alimentează inovarea și aplicabilitatea în cadrul sectoarelor noastre industriale. Cu sprijinul oamenilor, serviciilor, tehnologiei și zonei de acoperire, GE își folosește fluența în limbajul industrial pentru a livra rezultate mai bune pentru clienți. www.ge.com

Despre GE Power 

GE Power este lider mondial în generarea de curent electric, cu o expertiză vastă în livrarea de electricitate dintr-o gamă variată de surse. Transformăm industria electricității prin: centrala electrică digitală, cea mai mare și mai eficientă turbină pe gaz din lume, echilibrul complet al centralei, soluțiile de service și upgrade, precum și prin software-ul nostru bazat pe date. Tehnologiile noastre inovatoare și produsele digitale fac energia mai convenabilă, mai sigură, mai accesibilă și mai sustenabilă.

Pentru mai multe detalii, vizitați website-ul companiei la www.gepower.com. Urmăriți GE Power pe Twitter @GE_Power și pe LinkedIn.

Despre Duro Felguera

Duro Felguera (DF) este o companie spaniolă specializată în livrarea de proiecte la cheie în sectoare precum energie, exploatare minieră, petrol și gaze, sisteme de control inteligente, comunicare, securitate și apărare. În același timp, este un furnizor de servicii de operare și mentenanță a unităților industriale și de asamblare, în principal în domeniul centralelor electrice. Compania este, de asemenea, un producător prestigios de echipament, vase de presiune și coloane de fracționare etc. pentru industria petrolieră și de treceri la nivel pentru trenurile de viteză. Sediul central al companiei de la Gijón (Asturias) înglobează peste 150 de ani de experiență în sectorul industrial și este listat la bursa din Madrid de peste 100 de ani. DF este prezentă în Mexic, Brazilia, Columbia, Venezuela, Argentina, Chile, Peru, Costa Rica, Statele Unite ale Americii, India, China, Indonezia, Arabia Saudită, Dubai, Japonia, Australia și Algeria.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei, pe www.dfdurofelguera.com și urmăriți DF pe Twitter @DuroFelgueraSA.

Despre Romelectro

Romelectro este o companie românească privată cu peste 45 de ani de experiență în sectorul energetic internațional și activează în calitate de contractor EPC. Grupul Romelectro include: ISPE (Institutul pentru Studii și Inginerie Electrică), o companie de consultanță și inginerie; CELPI, companie de manufactură și testare a stâlpilor de oțel pentru electricitate, căi ferate și telecomunicații; Electromontaj Carpaţi Sibiu, companie de instalații pentru sisteme electrice și de automatizare; Romelectro Arabia, o entitate privată cu rol de contractor general în Arabia Saudită și în zona Golfului. Romelectro deține branșe pe proiect în Egipt și Kosovo. Pentru mai multe detalii, accesați www.romelectro.ro, precum și paginile de LinkedIn și Slideshare ale companiei.

Pentru mai multe informații
Waldemar Oldenburger, GE CEE
+420 606079139
[email protected]

Thomas Millas, GE Power

+1 910 515 7873

[email protected] 


business unit
tags