Skip to main content
press release
Gas Power

Altı Şirket “Net Sıfır Hedefine Doğru İnovasyon ve Teknoloji Koalisyonu”nu Hayata Geçirdi

  • Net Sıfır Hedefine Doğru İnovasyon ve Teknoloji Koalisyonu (CCITNZ - Corporate Coalition for Innovation & Technology toward Net Zero), ülkelerin karbonsuzlaştırma ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşmasını sağlamak üzere devletler, uluslararası kuruluşlar ve sektördeki diğer kurumlarla iş birliği gerçekleştirecek.
  • Koalisyonun kurucu üyeleri arasında Bechtel, GE, GM, Honeywell, Invenergy ve Johnson Controls yer alıyor.

Şarm El-Şeyh, Mısır, Kasım 2022 – Küresel altı şirketten oluşan koalisyon, Net Sıfır Hedefine Doğru İnovasyon ve Teknoloji Koalisyonu'nun (CCITNZ - Corporate Coalition for Innovation & Technology toward Net Zero) kuruluşunu

kamuoyuna duyurdu. Koalisyon, ülkelerin inovasyon ve teknoloji yoluyla karbonsuzlaştırma ve iklim değişikliği hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olan sektörler arası bir iş ittifakını hayata geçiriyor. CCITNZ, hayata geçtiği 2021 sonunda  bu yana çalışmalarını sürdürüyor.

CCITNZ, sektördeki ve bölgelerdeki endüstriler için bir sıçrama tahtası işlevi görerek, onların hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak çığır açıcı teknolojileri geliştirmeyi ve bunlara yönelik inovasyonu hedefliyor. Koalisyonun kurucu üyeleri arasında Bechtel, GE, GM, Honeywell, Invenergy ve Johnson Controls yer alıyor.

CCITNZ koalisyonunun amaçları arasında şunlar yer alıyor:

  • İnovasyon ve Teknoloji: Emisyon ve karbonsuzlaştırmaya ilişkin sorunlarla baş etmek üzere somut, pratik ve maliyet etkin teknoloji çözümlerini desteklemek;
  • İş birliği: Paydaşların gerçekleştirebileceklerinin ötesindeki çözümleri hayata geçirmek üzere uluslararası konum ve forumlarda yer alan özel ve sosyal sektör ile kamu sektörlerindeki paydaşlarla güçlü iş birliklerini desteklemek;
  • Enerji Güvenliği: Enerji güvenli, karbonsuzlaştırma ve sürdürülebilir kalkınma gereksinimlerinde ilerleme kaydetmek için devletler ve diğer paydaşlarla iş birliği yapmak;
  • Politika: Çevresel etkinliği geliştirme konusunda tutarlı olan sağlıklı kamu politikalarını desteklemek ve inovasyonu güçlendirmek;
  • Kaynak: Karbonsuzlaştırma ve iklim değişikliği hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için devletlere ve diğer paydaşlara, teknoloji ve inovasyon konusunda uzmanlık ve düşünce liderliği sağlamak.

Bechtel'in bölgesel ve kurumsal ilişkiler başkanı Stu Jones konuyla ilgili olarak : “CCITNZ, devletlerin ve diğer müşterilerin emisyon oranlarını azaltmasına ve iklimle ilgili hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla çözümler geliştirilmesini sağlayan bir forum ve ağdır. Mısır'da başarılı bir test senaryosuna imza attık. Sunduğumuz kolektif taahhüt, özellikle de gelişmekte olan ekonomiler için önemli bir kaynak olabilir." dedi.

GE Sürdürülebilirlik Başkanı Roger Martella şöyle konuştu: “Mısır'ın ülkelerin COP26 (Taraflar Konferansı 26) kapsamındaki vaatlerini ve taahhütlerini yerine nasıl getirdiğini göstermesi açısından 'Taraflar Konferansı Uygulaması' (‘Implementation COP’), CCITNZ koalisyonunu hayata geçirmek için mükemmel bir ortam sunuyor.CCITNZ, net sıfır hedefine ulaşılması için gereken teknoloji ve inovasyonun geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynayacak."

GM Sürdürülebilirlik Başkanı Kristen Siemen ise şunları söyledi: "Taahhütü aksiyona dönüştüren GM olarak CCITNZ koalisyonuna katılmaktan onur duyuyoruz.Kolektif iklim hedeflerimizi gerçekleştirmemiz için dünyanın ihtiyaç duyduğu altyapıyı inşa ederken çeşitli paydaşlardan oluşan bu koalisyonla ilişkilerimizi güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz.”

Honeywell Küresel Yüksek Büyüme Bölgeleri Başkanı Ben Driggs şöyle konuştu: "CCITNZ koalisyonuna katılmak ve dünya çapındaki endüstrilerin ve ulusların gerek yakın, gerekse uzun vadedeki karbonsızlaştırma hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak, bizim için onur verici bir gelişme. COP27'nin dünya çapındaki sürdürülebilirlik taahhütleriyle ilgili anlamlı aksiyonlar alınmasını sağlama amacını yansıtan bu girişim, bu hedeflerin desteklenmesinde endüstriler arası iş birliklerinin faydasını açıkça ortaya koyuyor."

Invenergy Başkanı ve Kurumsal İş Lideri Jim Murphy ise şu açıklamada bulundu: "Küresel olarak temiz enerjiye geçişe yatırımların ve odağın en yoğun olduğu, olağanüstü bir dönemde yaşıyoruzKolektif etkimiz ve çabalarımız, küresel net sıfır hedeflerine ulaşma konusunda kilit bir yol oynuyor. Invenergy olarak, CCITNZ ortaklarımıza katılmaktan onur duyuyoruz. Sürdürülebilir bir dünya için ortak vizyonumuzu benimseyen küresel liderlerle temiz ve yenilebilir enerji geliştiren bir lider olarak, uzmanlığımızı ortaklarımızla paylaşmaktan da onur duyuyoruz.”

Johnson Controls Başkan Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik ve Dış İlişkiler Başkanı Katie McGinty de şu açıklamayı yaptı: "Gezegenimizin sağlığı açısından bir dönüm noktasındayız. Dünyadaki sera gazı emisyonlarının %40'ını binalar oluşturduğundan hemen harekete geçmemiz gerektiği açık.   Ama artık ekonomiler büyürken ve herkese refah, sağlık ve esenlik sağlanırken iklim değişikliğini kontrol altına almamızı sağlayan teknolojilerin var olması iyi bir gelişme.Johnson Controls olarak dünyadaki herkesi ileri düzeye taşıyacak ve herkesin işine yarayacak şekilde, iklim değişikliğiyle ilgili ilerleme kaydetmeleri konusunda endüstriler ve devletlerle çalışmaya kendimizi adamış durumdayız. CCITNZ koalisyonunun bir üyesi olarak daha çok çaba göstermekten ve net sıfır hedefine ulaşmada gereken inovasyon ile iş birliklerini geliştirme misyonunu desteklemekten memnuniyet duyuyoruz."

CCITNZ üyeleri devletlerin karbonsuzlaştırma yolculuklarında ilerleme kaydetmelerine yardımcı olmak için halihazırda çaba göstermekte.

Örnekler:

  • Bechtel: Enerji geçiş liderleri koalisyonu (Baker Hughes, Bechtel, Enppi, GE Digital, HSBC, Mısır Ulusal Bankası ve Petrojet), Mısır'daki belirli alt tesislerin karbonsuzlaştırılmasını desteklemek üzere inşaat, teknoloji ve finansman uzmanlığı sunarak, planları ülkenin COP27 liderliği kapsamında uyumlu hale getirmektedir.

 

  • GE: GE; karbon yakalama ve depolama, hidrojen karışımlı yakıtlar, yükseltme çözümleri ve basit çevrimli enerji santrallerinin kombine çevrime dönüştürülmesi uygulamalarını araştırmak üzere, Egyptian Electricity Holding Company (EEHC) şirketi ile iş birliği yapmaktadır. Ayrıca GE kısa süre önce Şarm El-Şeyh Santrali'nde bir hidrojen-doğal gaz yakıt karışımında GE LM6000 gaz türbinini çalıştırmak üzere bir anlaşma imzaladı. Tüm bu girişimler, GE'nin Mısır'daki kritik altyapıyı güçlendirme konusundaki 45 yılı aşkın katkılarıyla yarattığı güçlü mirasın üzerine kurulu olarak gerçekleştirilmektedir. 
     
  • Honeywell: Mısır'da 60 yıllık bir mirasa sahip olan Honeywell, ülkenin enerjiden akıllı şehir gelişimine kadar önemli alanlarda inovasyon ve teknoloji açısından zirveye ulaşmasına yardımcı olarak, hem kamu hem de özel sektör gelişimini desteklemektedir. Honeywell UOP, Mısır'daki belirli rafinerilerde karbon azaltma fırsatları geliştirmek üzere ENPPI ile iş birliği yapmaktadır. Honeywell ayrıca; yeni şehrin verimliliğini, emniyetini ve güvenliğini optimize etmek üzere Mısır Hükümeti'ne bağlı Kentsel Gelişim Yeni İdari Başkenti (ACUD) Şehir Operasyonları Merkezi'nin teknolojisi sağlayıcısı görevini üstlenmektedir.

 

  • Invenergy: Dünya çapında faaliyet gösteren Invenergy, ülkelerin karbonsuzlaştırma ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak üzere temiz enerji yeniliklerini hayata geçirmektedir. Invenergy, son olarak El Salvador'da 1 milyar dolarlık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve elektrik altyapı projesinin ticari faaliyetlerini başlattı. Proje kapsamında, ülkedeki elektrik arzının önemli bir kısmı için doğal gaza geçiş yapılarak, El Salvador'un enerji ihtiyacının %30'a kadarı temiz ve güvenilir elektrikle sağlanıyor. Böylelikle yılda 600.000 ton karbondioksit emisyonu önlenmiş oluyor. Invenergy, Meksika'da ülke geneline temiz ve güvenilir enerji sağlayan, türünün ilk örneği hibrit güneş ve enerji depolama projesini devreye aldı. Gücünü bu başarılı projelerden alan Invenergy; temiz enerjiyi uygun fiyatlarla sunmak ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma için devletler ve diğer paydaşlarla iş birliği yapmaya devam etmektedir.

 

  • Johnson Controls: Akıllı, sağlıklı ve sürdürülebilir binalar alanında dünya lideri olan Johnson Controls, emisyonları bildirerek emisyon azaltma taahhüdü veren ilk sanayi şirketleri arasında yer almıştır. Johnson Controls, 2000 yılından beri garantili enerji ve operasyonel tasarruflarla müşterilerinin 35 milyon metrik tonu aşkın CO2e ile 7,2 milyar dolar üzerinde tasarruf etmesini sağladı. 2002'den beri karbon emisyon yoğunluğunu %70'in üzerinde azaltan şirket, 2040'tan önce net sıfır karbon emisyonu elde etme taahhüdünü verdi ve 2030 için bilime dayalı hedeflerini duyurdu. Yerel olarak Johnson Controls, Şarm El-Şeyh'teki COP27 fuarına bölgedeki rakip birimlere kıyasla %35 daha yüksek enerji verimli olan, 130'un üzerinde yüksek verimli kapalı paket birim sağladı.

 

end

Press Resources
vernova image
Altı Şirket “Net Sıfır Hedefine Doğru İnovasyon ve Teknoloji Koalisyonu”nu Hayata Geçirdi
(IMAGE/JPEG | 0.31MB)
Press release action

Share