Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Press Release

Akenerji verim ve performans artışı için GE'nin dijital çözümünü seçti

May 16, 2017

●     GE'nin Predix tabanlı ‘Operasyon Optimizasyonu’ yazılımı, ilk defa 904 MW kapasiteye sahip bir doğalgaz kombine çevrim enerji santralinde kullanılıyor.

●     Operasyon Optimizasyonu çözümleri, santral performansının arttırılması için ana performans göstergesine dayalı verileri kullanarak derinlemesine öngörü sağlıyor.

İSTANBUL-10 Mayıs, 2017. GE ve Akenerji, GE'nin Predix* tabanlı Operasyon Optimizasyonu (OO) çözümlerinin Egemer Elektrik Üretim A.Ş.'de kullanımı için uzun süreli bir anlaşma imzaladı. Erzin Hatay'da yer alan doğalgaz kombine çevrim enerji santrali, 904 MW'lık işletme kapasitesine sahip.

Türkiye'de enerji santralinde uygulamaya alınan ilk örneklerden biri olan GE'nin Operasyon Optimizasyonu (OO) yazılımı, elektrik üreticilerinin operasyonel sorunlarla mücadele etmelerine ve santral kaynaklarını piyasa koşullarında daha verimli şekilde kullanmalarına yardımcı olacak. Santraldeki dijital çözümlerin kurulumu 2017 sonunda başlayacak.

Akenerji CEO'su Serhan Gençer, "Bugün, bizim gibi işletmeciler Türkiye'deki zorlu enerji pazarında rekabet edebilmek için yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyuyor. GE’nin gelişmiş dijital çözümleri, ana performans göstergeleri odaklı analitikler sayesinde tüm operasyon süreçlerinde daha iyi görüntüleme ve öngörü ile operasyonel mükemmelliğe ulaşmamıza imkan sağlıyor. Santral verimliliğimizi arttırmaya yardımcı olurken, aynı zamanda takip ettiğimiz yasal yönetmeliklere ve emisyon hedeflerimize ulaşmamızı destekliyor şeklinde konuştu.

GE Enerji Servisleri Doğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel ise, "GE’nin gelişmiş dijital çözümlerini santrallerinde kullanan müşterilerimiz, reel ekonomik getiriyi görüyorlar. Bu iyileştirmeler, üretimde yüzde 3'lük bir MW artışı ile yakıt verimliliğinde yine yüzde 3'lük bir artışın yanı sıra giderlerde yılda 2 milyon dolara kadar düşüş sağlayabiliyor” dedi.

Bu anlaşma, GE ile Akenerji’nin uzun süredir devam eden ilişkisini daha da ileri taşıyor. 2012'de iki şirket arasında imzalanan uzun süreli anlaşma, GE’nin Akenerji'nin yeni Egemer enerji santraline iki adet 9FB gaz türbini ve üç adet jeneratör temin etmesini ve ekipmanın uzun süreli ve güvenilir çalışması için servis hizmetlerini kapsıyordu. 2016'da bu ilişkinin kapsamı, santralin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla dijital çözümlerin olduğu bir pilot projeyi de içerecek şekilde genişletildi.

Bu hizmetler dijital çözümlerle bir araya gelerek, Akenerji'nin santral operatörlerine performansı arttırmaları ve bakım aralıklarını uzatmalarında yardımcı olmak için GE'nin özelleştirilmiş santral çözümleri platformu Fleet360*’ı sunuyor.

Akenerji'nin enerji santralinde uygulanması planlanan Operasyon Optimizasyonu yazılım uygulamaları, geliştirilmiş öngörülebilirlik sayesinde ileri güvenilirlik ve emre-amedelik, hassas performans takip ve tahmin becerisi, santral yetilerinin daha görünür hale getirilmesiyle sevkiyat optimizasyonu ve daha düşük üretim maliyetleriyle geliştirilmiş gelir tahmini becerisi gibi pek çok operasyonel avantaj sağlayabiliyor.

GE'nin Endüstriyel İnternet platformu Predix, enerji ve diğer pek çok alandaki çözümleriyle dijital dönüşümü destekliyor. Predix, şimdiden 26 binden fazla yazılım geliştiricinin katıldığı ekosisteme sahip. Endüstrilerde dijitalleşmeyi destekleyen bu ekosistem, müşterilerden gelen talepler ve GE'nin işbirlikleri ile sürekli genişliyor.

1989 yılında kurulan Akenerji, Türkiye'de 1.224 MW doğalgaz, hidroelektrik ve rüzgar enerjisi kapasitesine sahip özel bir enerji şirketidir. Akenerji, sadece yenilenebilir enerji portföyü sayesinde yıllık 1 milyon tondan fazla CO2 emisyonunu önlüyor. Egemer doğalgaz tesisi, Türkiye'de üretilen toplam enerjinin yüzde 2,7'sini tek başına üretebilen, çevre dostu ve modern bir enerji santrali olarak tasarlandı.

*Predix, General Electric’in tescilli markasıdır.

GE Hakkında

175 ülkede 330 binden fazla çalışanıyla GE, dünyanın dijital endüstriyel şirketi olarak; birbiriyle bağlı, iletişim kurabilen ve öngörülebilir yazılımlara sahip makine ve çözümleri ile endüstriyi dönüştürüyor. GE’deki her iş kolu aynı teknolojiye, pazara, yapıya ve bilgiye erişim sağlayan GE Store ile küresel olarak bilgi alışverişi gerçekleştiriyor. Her icadımız, bulunduğumuz endüstrilerdeki inovasyon ve uygulamaları daha ileri taşıyor. Çalışanlarımız, hizmetlerimiz, teknolojimiz ve ölçeğimiz ile endüstrinin dilini konuşuyor ve müşterilerimiz için daha iyi sonuçlar üretiyoruz. Daha fazla bilgi için http/geturkiyeblog.com  adresinden bizi takip edebilisiniz.

GE Enerji Hakkında

GE Power, enerji üretiminde önde gelen ve alanındaki derin uzmanlığıyla müşterilerinin geniş bir yakıt kaynağı yelpazesinden elektrik üretmelerime yardımcı olmaktadır. Dijital enerji santralleri, dünyanın en büyük ve en verimli gaz türbinleri, tam santral donanımları, yükseltme ve servis çözümleri ile veri değerlendiren yazılımlarımız ile elektrik sektörünü dönüştürüyoruz. Yenilikçi teknolojilerimiz ve dijital hizmetlerimizle enerjinin daha ekonomik, güvenilir, erişilebilir ve sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı oluyoruz.

Akenerji hakkında:

1224 MW kurulu gücü ve elektrik üretiminde 27 yıllık deneyimiyle enerji sektörünün öncüleri arasında yer alan Akenerji, Türkiye’nin en köklü gruplarından Akkök Holding ve Çek enerji grubu CEZ Group ortaklığıdır. Yüzde 25 hissesi halka açık olan şirket, 2010 yılında arka arkaya devreye aldığı Akocak, Burç, Bulam, Feke II ve Uluabat hidroelektrik santral projelerinden sonra, Yukarı Seyhan Havzası’nda Gökkaya Barajı ve HES, Himmetli Regülatörü ve HES, Feke I Regülatörü ve HES projelerinin yapımını da 2012 yılı itibarıyla tamamlamıştır. Şirket; 7 hidroelektrik, 1 rüzgar ve 1 doğal gaz santrali ile Türkiye enerji ihtiyacının %3,2’sini karşılama kapasitesine sahiptir.


business unit